LEGENDÁK NYOMÁBAN - SZENT LÁSZLÓ

CSÍKSZÉPVÍZ

Szent László király a kunok elleni harcai során Erdélyországba is eljutott. Amint kelet felé szorította a rablókat vissza, ahonnan jöttek, a Pogányhavas környékén egy nyertes csata után megpihent. Fáradt volt maga is, a lova is, fáradt az egész magyar sereg. Szent László a diadal örömében a szirtfokon megsarkantyúzta lovát és leugratott a völgybe. 
Tisztavizű, csillogó forrást talált, megállt hát inni és felfrissülni. Amint kortyolt a forrásból és megmosta magát kissé, érezte, hogy ereje visszatér, fáradtsága szempillantás alatt elszáll. Odakiáltott embereinek: 
  - Gyertek ide! Gyertek, igyatok ebből a forrásból, mert szép vize van!
Ezen a helyen, ahol Szent László megállt seregével, épült fel később a falu, amely a Csíkszépvíz nevet kapta. Lelkes, vendégszerető emberek lakták és lakják ma is. 
Ez a falu adott otthont Apafi idején a törökök által Moldvából kiüzött örményeknek. 
A sziklapárkányon, ahonnan Szent László a völgybe ugratott, ma is látszik lova patkóinak nyoma. Van egy mely üreg is, ezt a környékbeliek Kúthely néven emlegetik

"A Szépviz felett északra felmagasuló Pogányhavasnak falu feletti előfokán kápolnarom van; a 12 lépés hosszú, 7 lépés széles félkör apsisu szentélynek alig két láb vastag falai még most is néhány láb magasságban megvannak, mellette mély üreg, monda szerint, a kut helye, közelében azon szikla, melyben két lóláb nyomához hasonló bemélyülés van, ez Sz.-László lovának patkóhelye, mely a hitrege szerint sz. László, a hont duló pogány kunoknak egy csapatját (Losteiner 36 F. törököknek mondja) e havasokon szétvervén és megsemmisitvén, győzelme helyén hálaimát emelt az ég urához, s egy emlék-kápolnát épitett, azután pedig táltos lovával, a nyomait most is védő szikláról leugratott a völgybe, hol a lezugó tiszta patakban lovát megitatván, azt mondá követőinek: „Mily Szépviz”, miből eredt az oda épült falu neve.

Orbán Balázs: A Székelyföld leírása - Szépvíz

A kápolna fölötti Pogányhavas tető csúcsára várat helyez a hagyomány, oda rejtett kincs után kutatnak a kincskeresők; én a legfigyelmesebb kutatás után sem találhattam ott valamely épületnyomra, de látszanak tisztán a régi felhagyott szántóföldek mesgyéi, melyek igazolják azon másik hagyományt, hogy Szépviz eredetileg e hegytetőn feküdt, s csak később békésebb időkben költözött le a völgybe. Pogányhavas-nak elnevezését pedig a hagyomány onnan származtatja, hogy pogány őseink a keresztyénség felvételekor üldöztetve, itten áldoztak Hadurnak, Losteiner pedig onnan, hogy Szt. László a pogány törököket (hihetőbben kunokat) ott verte szét."






Megjegyzések